0

Zonbescherming: hoe werkt het nu precies?

Juni 2020

De samenstelling van zonlicht

Wie houdt er niet van de zon? Zonneschijn heeft een positieve invloed op ons humeur, maar is ook verantwoordelijk voor de aanmaak van Vitamine D. Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van onze botten. Zonlicht regelt ook ons circadiaanse ritme (dag- en nachtritme). Maar de zon heeft ook nadelige effecten; verbranding en zonneallergie op de korte termijn en kwalen als fijne lijntjes, rimpels, ouderdomsvlekken, pigmentatie, zonschade en huidkanker op de lange termijn.

 Zonlicht bestaat uit uv A-, uv B- en infraroodstraling. De meeste zichtbare tekenen (zo’n 90 procent) van veroudering zijn toe te schrijven aan uv-zonlicht. uv A-stralen leveren een bijdrage aan de huidveroudering, maar zorgen ook voor (soms zeer ernstige) melanomen. Uv B-stralen zorgen voor de verbrande huid, een welbekende zomerergernis, maar staan ook aan de basis van verschillende soorten (vaak mildere) huidkanker. Infraroodstraling is minder krachtig dan uv-straling, maar daardoor niet ongevaarlijk. De reden: een zonnestraal bevat meer infrarood dan uv. Bovendien dringt infrarood dieper door in de huid, waardoor het een krachtige aanjager van huidveroudering is.

Zonbescherming

Omdat de zon een potentieel schadelijke invloed op de huid heeft, gebruiken de meesten van ons wel een zonnebrandcrème. De beschermingsgraad van de crème wordt uitgedrukt in een sun protection factor (SPF). De waarde van de SPF geeft het niveau van bescherming tegen zonnebrand aan die het product levert. De factor (SPF) zegt echter weinig tot niets over het vermogen om uv A-straling te blokkeren. De Europese Commissie heeft daarom geadviseerd dat de uv A-bescherming ten minste een derde moet zijn van de uv B-bescherming.

 Op basis van de ingrediënten kun je een SPF indelen in 2 categorieën.

Mineralenfilter: dit creëert een barrière op de huid en blokkeert de uv-stralen voordat ze het het huidoppervlak bereiken. Een mineralenfilter bevat ingrediënten als:

●     Titaniumdioxide

●     Zinkoxide

Chemische filter: de huid absorbeert de uv-stralen en zet deze om in warmte. Die wordt vervolgens door de huid weer afgestoten. Chemische filters bevatten bevat ingrediënten als:

●     Avobenzone

●     Homosalate

●     Octocrylene

●     Octisalate

Chemische factoren en het milieu

Sommige chemische ingrediënten die worden gebruikt in zonnebrandcrèmes zijn niet goed voor het milieu en je huid. In Hawaï zijn oxybenzone en octinoxate bijvoorbeeld al verboden, vooral omdat de middelen koraalriffen kunnen beschadigen als ze in zee belanden. HydroPeptide gebruikt deze ingrediënten dan ook niet in zijn producten.

Hoe snel iemand verkleurt door de zon is erfelijk bepaald. Dat verandert niet. Ook niet als je meer of minder tijd in de zon doorbrengt. Iedereen moet rekening houden met zijn of haar eigen huidtype als het gaat om zonnen en zonbescherming. De hoogte van de SPF die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zonnige zomerdag of op een bewolkte herfstdag naar het strand of park? Op welke tijdstippen ben je buiten? En ben je in Nederland of in een tropisch gebied op het zuidelijk halfrond? Al deze variabelen hebben invloed op de zonkracht. Hoe hoger die is, hoe sneller je verbrandt.

Je huidtype wordt vooral bepaald door de hoeveelheid pigment in je huid. Er zijn in totaal zes verschillende soorten huidtypes te onderscheiden. Die lopen uiteen van type 1 (zeer blank) tot aan type 6 (een diep gepigmenteerde, donkerbruine of zwarte huid).

Uitleg zonkracht:

●     Zonkracht 1-2: zwakke uv-stralen, je kunt veilig naar buiten en maximaal 50-100 minuten onbeschermd in de zon doorbrengen.

●     Zonkracht 3-5: matige uv-stralen, bescherming is nodig en je kunt hooguit 20-35 minuten onbeschermd in de zon doorbrengen.

●     Zonkracht 6-7: hoge uv-straling. Je kunt maximaal 10-20 minuten onbeschermd in de zon staan, lopen of liggen.

●     Zonkracht 8-10: zeer hoge uv-straling. 5-10 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon leidt al tot verbranding.

●     Zonkracht hoger dan 11: extreem krachtige uv-stralen. Je kunt maximaal 5 minuten onbeschermd in de zon vertoeven.

Eigenlijk is het zo dat een crème met een factor 15 ongeveer 93 procent van de uv B-stralen tegenhoudt. Een factor 30 houdt 96 procent van de straling tegen, terwijl een factor 50 bijna 98 procent van de straling blokkeert. Geen enkele zonnebrandcrème is zo sterk dat ze alle UV-straling afweert.

Alle zonnebrandproducten moet je maximaal iedere twee uur opnieuw aanbrengen, ongeacht de hoogte van de SPF. Heb je net een plons gemaakt in het zwembad of de zee of zweet je veel? Dan is het verstandig om je nog eens goed in te smeren. Een andere regel: hoe hoger de zonkracht en hoe lichter jouw huid, hoe vaker je moet smeren.

HydroPeptide beschermt je tegen de zon

HydroPeptide biedt een breed scala aan zonbeschermingsproducten voor gezicht en lichaam aan. Ze beschermen, bijvoorbeeld dankzij het ingrediënt Venuceane, tegen uv A-, uv B- en infraroodstraling, maar bijvoorbeeld ook tegen de afbraak van collageen die het gevolg is van infrarood-geïnduceerde stress en photoaging. Door de combinatie van diverse zonnefilters loop je een kleiner risico op verbranding, vroegtijdige veroudering en huidkanker.

 Wees een protectionist en bescherm je huid met onze antirimpel- en zonbeschermingscollectie. De luxe serie zonverzorgingsproducten van HydroPeptide perfectioneert, beschermt en verwent je huid van top tot teen. We zetten ze kort voor je op een rij.

HydroPeptide Solar Defense Tinted Broad Spectrum SPF 30

Deze vloeiende, matte zonbescherming past zichzelf aan jouw huidskleur aan. Tevens biedt het product een onberispelijke bescherming tegen uv A-, uv B- en infraroodstraling.

●     Bescherm jezelf tegen vrije radicalen die kleine lijnen en rimpels veroorzaken.

●     Deze zonnebrandcrème vult de hydratatie aan zonder zwaar aan te voelen.

●     Camoufleer kleine onvolkomenheden en creëer een natuurlijke teint.

●     De matte, getinte afwerking zorgt voor een stralende gloed.

HydroPeptide Solar Defense Non-Tinted Broad Spectrum SPF 50

Deze crème beschermt je huid tegen uv A-, uv B- en infraroodschade met een combinatie van fysieke blokkers. Het middel heeft een gewichtloze hydratatie en een gladde, geurvrije dekking.

●     Bescherm jezelf tegen vrije radicalen die kleine lijnen en rimpels veroorzaken.

●     Deze zonnebrandcrème vult de hydratatie aan zonder zwaar aan te voelen.

●     Maskeer kleine onvolkomenheden en creëer een natuurlijke teint.

●     De matte, getinte afwerking zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

HydroPeptide Solar Defense Body Broad Spectrum SPF 30 Spray Water Resistant (80 minuten)

Deze verfrissende lichaamsspray combineert biologische en door de natuur geïnspireerde zonbescherming met de zoete geur van passievrucht.

●     De spray beschermt je tegen vrije radicalen die lijntjes en rimpeltjes in je huid veroorzaken.

●     Dit product levert een gelijkmatige zonbescherming.

HydroPeptide Lip Shield SPF 15 (80 minuten waterbestendig)

Voed en bescherm je lippen met deze kokosnoot-lipbalsem. Het product biedt een brede bescherming tegen schadelijke zonnestraling. De balsem hydrateert en voedt onmiddellijk de lippen en verbetert de lipbarrière voor langdurige hydratatie. En je kunt er ook een duik mee nemen, aangezien het HydroPeptide Lip Shield maar liefst 80 minuten waterbestendig blijft.

 


Terug