0

Zonbescherming, hoe werkt het nou precies?

Juni 2020

Zonlicht bestaat uit UVA, UVB en infrarood stralen.

Wie houdt er niet van de zon? De zon heeft positieve invloeden, alleen al op ons humeur, maar vooral voor de Vitamine D aanmaak; wat goed is voor onze botten. Zonlicht regelt ook ons circadiaanse ritme (dag & Nacht ritme). Maar de zon heeft ook nadelige effecten, namelijk; verbranding, zonneallergie  en op lange termijn; fijne lijntjes, rimpels, ouderdomsvlekken, pigmentatie, zonschade en huidkanker. 90 % van de zichtbare tekenen van veroudering zijn gerelateerd aan UV-zonlicht. UV stralen zijn de grootste oorzaak van vroegtijdige veroudering. UVA stralen zorgen voor de veroudering, maar ook voor (zeer ernstige) melanomen terwijl UVA B stralen het verbranden van de huid veroorzaakt, maar ook verschillende soorten (vaak mildere) huidkanker. Infrarood straling is minder krachtig dan de UV-straling, maar daardoor niet minder gevaarlijk. Dit komt omdat er in een zonnestraal meer infrarood dan UV zit. Ook dringt infrarood dieper door in de huid en zorgt voor veroudering.

Omdat de zon negatieve invloeden geeft, gebruiken we een SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor en is volgens de FDA: De waarde van de SPF geeft het niveau van bescherming tegen zonnebrand aan van het product.  De factor (SPF) zegt niets over het vermogen om UVA-straling te blokkeren. De Europese Commissie heeft daarom geadviseerd dat de UVA-bescherming ten minste een derde moet zijn van de UVB-bescherming.

Op basis van de ingrediënten kan je een SPF indelen in 2 categorieën.

Mineralen filter: Dit creëert een barrière op de huid en blokt de UV stralen voordat het het huidoppervlakte bereikt, bevat ingrediënten dzoals:

·         Titaniumdioxide

·         Zinkoxide

Chemische filter: De huid absorbeert de UV stralen en zet deze om in warmte, en die wordt door de huid weer afgestoten, bevat ingrediënten zoals:

·         Avobenzone

·         Homosalate

·         Octocrylene

·         Octisalate

Chemische factor en het milieu?

Sommige chemische ingrediënten zijn niet goed voor het milieu en je huid. in Hawaï zijn bijvoorbeeld al Oxybenzone & Octinoxate verboden. Door het zwemmen in de zee met deze 2 ingrediënten in de zonbescherming, kan het koraal rif aantasten. In onze producten van HydroPeptide gebruiken wij deze ingrediënten niet.

Hoe hoger het  nummer achter de SPF, hoe meer het je huid beschermt?

Hoe snel iemand verkleurt door de zon, is erfelijk bepaald. Dat verandert niet. Ook niet als je meer of minder in de zon bent. Iedereen moet rekening houden met zijn of haar eigen huidtype als het gaat om zonnen en zonbescherming.  De hoogte van de SPF die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park, welk tijdstip ben je buiten maar ook ben je in Nederland of in het buitenland? De zonkracht is dus ook zeer bepalend, hoe hoger, hoe sneller je verbrand.

Je huidtype wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in je huid. Er zijn in totaal 6 verschillende soorten huidtypes te onderscheiden. Van type 1: zeer blank tot aan type 6 diep gepigmenteerde donkerbruine tot zwarte huid.

Uitleg zonkracht:

·         Zonkracht 1-2, zwakke UV stralen, je kan veilig naar buiten en max. 50-100 minuten onbeschermd in de zon

·         Zonkracht 3-5 Matige UV stralen, bescherming nodig, en je kan max. 20-35 minuten onbeschermd in de zon

·         Zonkracht 6-7 Hoge UV stralen, max. 10-20 minuten onbeschermd in de zon

·         Zonkracht 8-10 Zeer hoog, max. 5-10 minuten onbeschermd in de zon

·         Zonkracht hoger dan 11, Extreme UV stralen, max 5 minuten onbeschermd in de zon

Vroeger werd er gezegd dat je met een factor 15, 15 keer de tijd kan doorbrengen in de zon als dat je onbeschermd in de zon kan. Bijvoorbeeld: je verbrand binnen 10 minuten, met een factor 15 kan je dan 15 x tien minuten in de zon en met een factor 30, 30 keer deze tijd… Maar klopt deze theorie nu nog wel?

Eigenlijk is het zo dat een factor 15 ongeveer 93 % procent van de UV-B stralen tegenhoudt, een factor 30 houdt 96 % van de straling tegen en een factor 50 bijna 98 % van de straling.  NB: Geen enkele zonnebrandcrème kan 100% de UV-straling blokkeren

Alle zonnebrandproducten dienen maximaal iedere twee uur opnieuw aangebracht te worden, ongeacht de hoogte van de SPF. Maar ook na het zwemmen, als je veel zweet is het aan te raden om het nog vaker aan te brengen. En hoe hoger de zonkracht en hoe lichter jouw huid, hoe vaker je je moet insmeren.

Breed Spectrum zon bescherming, beschermt tegen UVA & UVB & Infrarood (bijvoorbeeld het ingrediënt: Venuceane™ Verdedigt tegen afbraak van collageen veroorzaakt door infrarood-geïnduceerde stress en photo-aging) waardoor je een risico op verbranding, vroegtijdige veroudering en huidkanker kan verminderen, het is een combinatie van verschillende zonnefilters.

Onze Anti-Wrinkle + Protect Collectie, Wees een protectionist!

Deze luxe serie zonverzorging perfectioneert, beschermt en verwent je huid van top tot teen.

Bescherm je huid van top-tot-teen tegen UVA, UVB en infrarood schade met een breed spectrum SPF voor gezicht en lichaam.

HydroPeptide Solar Defense Tinted Broad Spectrum SPF 30 

Deze vloeiende, matte zonbescherming past zichzelf aan, aan de huidskleur. Tevens biedt het een onberispelijke dekking met UVA-, UVB- en infraroodbescherming. • Helpt beschermen tegen schade door vrijeradicalen die leidt tot fijne lijntjes en rimpels. • Vult hydratatie aan zonder zwaar te voelen. • Camoufleert kleine onvolkomenheden en bevordert een natuurlijke teint. • Matte, getinte afwerking voor een stralende gloed.

HydroPeptide Solar Defense Non-Tinted Broad Spectrum SPF 50 

Deze beschermt tegen UVA-, UVB- en infraroodschade met een combinatie van fysieke blokkers, heeft een gewichtloze hydratatie en een gladde, geurvrije dekking. • Helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen die leidt tot fijne lijntjes en rimpels. • Vult hydratatie aan zonder zwaar te voelen. • Helpt een duidelijke teint te bevorderen. • Matte, pure afwerking voor een natuurlijke uitstraling.

HydroPeptide Solar Defense Body Broad Spectrum SPF 30 Spray Water Resistant (80 minuten)

Deze verfrissende bodyspray combineert biologisch afgeleide zonbescherming ter bescherming tegen UVA-, UVB- en infraroodschade met de zoete passievrucht geur. • Helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen die leidt tot fijne lijntjes en rimpels. • Vult hydratatie aan zonder zwaar te voelen. • Levert een gelijkmatige laag zonbescherming.

HydroPeptide Lip Shield SPF 15 (80 minuten waterbestendig)

Voedt en beschermt met dit kokosnoot-lip-schild. • Biedt een breed spectrum bescherming tegen de schadelijke stralen van de zon. • 80 minuten waterbestendigheid. • Hydrateert en voedt onmiddellijk de lippen. • Verbetert de lipbarrière voor langdurige hydratatie.

 

 


Terug