0

Weg met de winter(blues)huid!

Februari 2021

Nu we te maken hebben met ijskoud weer is het niet verwonderlijk dat de huid anders aanvoelt dan normaal. Ook je lichaam functioneert minder goed bij lage temperaturen. De talgklieren maken minder(huidvet) aan bij lage temperaturen.

In elk seizoen kent huidverzorging zijn eigen uitdagingen. Nu de koude maanden weer zijn aangebroken, klagen veel mensen bij hun schoonheidsspecialist over hun winterhuid. De huid voelt droog en schilferig aan en ziet hier en daar wat rood. Vaak gaat dit ook nog eens gepaard met jeuk en met gebarsten lippen. Er bestaan heel wat misvattingen over wat een winterhuid is, wat de boosdoener is en hoe je de huid moet behandelen.

Hieronder drie misverstanden over de winterhuid

1. Een winterhuid is altijd een winterse kwaal

Hoewel de aanduiding ‘winterhuid’ doet vermoeden dat een winterhuid alleen in de winter voorkomt, kunnen de klachten die hierbij horen ook in andere seizoenen voorkomen. De boosdoener die de winterhuid veroorzaakt is niet per se de lage temperatuur in de winter, maar de lage luchtvochtigheid. Een lage luchtvochtigheid kan ook in andere seizoenen voorkomen, bijvoorbeeld in de zomer als het erg warm en droog is.

De ideale vochtigheidsgraad voor de huid ligt tussen de 40 en 60%. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, droogt de opperhuid uit. De huid krimpt en kan eventueel barsten.

 Je kunt dit voorkomen door de luchtvochtigheid van je woon- en/of werkplek te verhogen met behulp van een luchtbevochtiger en met behulp van de juiste verzorgende producten, die de huid helpen om vocht vast te houden.

2. De centrale verwarming droogt de huid uit

Schoonheidsspecialisten horen hun klanten vaak zeggen dat ze een droge huid hebben gekregen door de centrale verwarming. Ze bedoelen hiermee de hitte van de verwarming. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het niet direct de ‘hitte’ of de ‘kou’ die voor een droge huid zorgt, maar de luchtvochtigheid. Hoe zit dit precies?

Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht. Wanneer we koude lucht met dus een lage luchtvochtigheid op een kunstmatige manier gaan opwarmen met behulp van de centrale verwarming, ontstaat er een nog drogere lucht. Het weinige beetje vocht dat in de koude lucht aanwezig was, verdampt nog verder. Niet alleen je huid wordt dan heel droog, je krijgt ook last van statisch haar.

3. “Vocht inbrengende” crèmes helpen tegen een winterhuid

Talloze huidverzorgingsproducten worden aangeprezen als een ‘vocht inbrengende crème’, maar helaas die bestaan niet. Crèmes kunnen geen vocht in de huid brengen, wat ze wel doen is vocht vasthouden. douche niet te lang en niet te heet. Het warme water lost het natuurlijke vetlaagje van je huid op. Als je daarbij ook nog eens doucht met erg warm water, dan zorgt de warmte ervoor dat vocht uit je huid verdampt, waardoor je een extra droge huid krijgt.

Wat te doen bij een winterhuid? 

1. Gebruik een lipide en ceramiderijke crème die de natuurlijke huidbarrière versterkt

Het is belangrijk om niet alleen een vochtserum te gebruiken, maar ook een lipide rijke crème en voldoende sebum compitabele vetten, die de huid herkent als huideigen en tevens de juiste crème te gebruiken die deze vetten ook vasthoudt. Verboden zijn: minerale oliën, vaseline, siliconen of paraffine, deze maken de huid inactief en lui en maken het probleem alleen maar erger.

Tevens zijn ceramiden erg belangrijk om toe te voegen. Deze werken als het ware als cement tussen de huidcellen om vochtverlies te voorkomen.

2. Douche niet te lang en niet te heet

Het warme water lost het natuurlijke vetlaagje van je huid op. Als je daarbij ook nog eens doucht met erg warm water, dan zorgt de warmte ervoor dat vocht uit je huid verdampt, waardoor je een extra droge huid krijgt. Als is het nog zo lastig, douche kort, met lauwwarm water.

3. Eet voldoende omega -3 vetzuren

Ook voeding kan bijdragen aan het verhelpen van een droge winterhuid. Uit onderzoek is gebleken dat specifiek omega-3 vetzuren uitdroging van de huid kunnen voorkomen en verhelpen. Omega-3 maakt ons lichaam niet zelf aan en moeten wij dus uit onze voeding of suppletie halen.

4. Blijf de huid mild exfoliëren

Je denkt er misschien niet direct aan om de droge geïrriteerde huid te gaan exfoliëren. Maar exfoliëren is juist bij de droge vermoeide huid erg belangrijk. De dode huidcellen of schilfertjes blokkeren de uitvoergangen van de huidklieren, daar waar de huid juist de werkstoffen uit producten opneemt en afvalstoffen vanuit de huid uitscheidt.

 

Hierbij onze "winterboosters" zodat jij ook weer snel een een zijdezachte huid krijgt.

1. HydroPeptide Make-up Melt

2. HydroPeptide Cashmere Cleanse

3. HydroPeptide Moisture Reset

4. HydroPeptide Peel Anti-Wrinkle & Plump Peel

5. HydroPeptide Hydro-Lock SleepMask

6. HydroPeptide Soothing Balm


Terug