0

Cosmetica, farmaceutical, cosmeceutical, dermaceutical – de keuze is reuze, maar weet jij welke de beste is?

Juli 2022

Cosmetica is de verzamelnaam voor alle producten die je kan aanbrengen op de huid, lippen, nagels, haar en tanden.

Cosmetica is bedoeld om de huid te verzorgen zonder fysiologische veranderingen aan te brengen. Deze verzorging is ideaal voor een gezonde huid waar niets aan de hand is.

Farmaceuticals, ofwel geneesmiddelen mogen wel fysiologische veranderingen aanbrengen, en worden zelf verwacht dit te doen. Deze producten worden voorgeschreven om een oplossing te bieden aan mensen met huidproblemen en chronische huidpathologiën.

 

Cosmeceutical is een samenvoeging van twee termen, namelijk cosmetic “cosmetisch” en farmaceutical “farmaceutisch”. Kenmerkend aan de producten die binnen deze categorie vallen is dat ze de aangename esthetische eigenschappen van een cosmeticaproduct combineren met complexe formules op basis van actieve ingrediënten die voldoen aan strikte eisen, met als doel de structuur en functie van de huid te verbeteren. Deze producten bevinden zich dus op de grens tussen cosmetica en farmaceutica.

 

Dermaceutical is een term die gebruikt wordt om te benadrukken dat de actieve ingrediënten tot in de dermis komen. Dit is belangrijk omdat de dermis tijdens het verouderingsproces belangrijke veranderingen ondergaat zoals collageen fragmentatie, en een grovere verdeling van de collageenvezels, alsook een afname van de hoeveelheid collageen. Elastine vezels, Glycosaminglycanen (GAG’S) en proteoglycanen (PG’s), veranderen ook tijdens het ouder worden, wat uiteindelijk leidt tot een afname van de hoeveelheid functionele componenten in de dermis. De belangrijkste veranderingen zijn te wijten aan epigenetische processen. De actieve ingrediënten in een dermaceutical hebben als doel de negatieve veranderingen in de dermis te vertragen, om zo de huid langer jeugdig te laten functioneren en dus ook jeugdig uit te laten zien.

 

Cosmeceuticals en dermaceuticals worden echter niet erkend door de Europese wetgeving, dit betekent dat ze simpelweg binnen de categorie cosmetica vallen. Het gaat meer om een marketingterm waarmee een producent het resultaatgerichte karakter en de doeltreffendheid van het product wil benadrukken.  Betekend dit dan dat het onzin is?

Absoluut niet! Er is zeker een verschil tussen “een huidverzorgend product” cosmetica en een cosmeceutical of dermaceutical. Maar er bestaat geen wetgeving over wanneer een product dit label mag dragen. Daarom is het belangrijk dat je kritisch kijkt naar het soort en het percentage actieve ingrediënten. Klinische studies kunnen ook een idee geven of het product werkelijk huidverbeterend is.

 

HydroPeptide wordt ontwikkeld door chief-geneticus Dr. Neil kitchen. Zoals de naam doet vermoeden gebruikt hij, naast andere bewezen actieve ingrediënten, peptiden als belangrijkste ingrediënt om de dermis te stimuleren zich jeugdig te gedragen. Peptiden worden in cosmetica gezien als dé meest efficiënte actieve ingrediënten om huidveroudering tegen te gaan en worden op klinische niveaus gebruikt om de functies van de dermis te verbeteren. Wat HydroPeptide uniek maakt is dat de formules ontwikkeld worden met kennis van de epigentische principes. Wanneer je begrijpt welke veranderingen er plaatsvinden kan je peptiden inzetten om de functie van de huid te verbeteren, en de oorzaak van het probleem aan te pakken. We kunnen dus vaststellen dat HydroPeptide een dermaceutical is.

 

Welke productcategorie is nu het beste? Strikt wettelijk gezien zou het antwoord hierop “cosmetica” zijn, gezien dit de enige wettelijk erkende term is. De belangrijkste boodschap is dat, wanneer je een merkbaar verschil wilt zien in je huid, je het beste kan kijken naar de ingrediënten lijst van je product.


Terug