0

Collageen 101: alles wat u moet weten over de bouwstenen van de huid

Maart 2022

Collageen is al lang in verband gebracht met een jonger uitziende huid. Maar wat is collageen eigenlijk? Collageen is een belangrijke bouwsteen in het lichaam en een essentieel onderdeel van een gezonde huid - het helpt de huidcellen aan elkaar te hechten en geeft de huid kracht en elasticiteit. Collageen helpt bij het ondersteunen en opbouwen van vele organismen en weefsels in het lichaam, waaronder:

Haar
Nagels
Huid
Spieren
Ogen
Spijsverteringsstelsel
 

Collageen en elastine: twee belangrijke elementen in de huid
"De huid bestaat uit drie lagen", legt de door het bestuur van New York City gecertificeerde dermatoloog Dr. Nava Greenfield uit . “De buitenste laag dient als barrière van de buitenwereld. De tweede laag, de dermis, bestaat voornamelijk uit extracellulaire matrix, of materiaal buiten de cellen, die de huid en structuren in de huid ondersteunen. De twee belangrijkste elementen van de matrix zijn collageen en elastine . Deze twee eiwitten zorgen voor kracht, veerkracht, flexibiliteit en houden de vorm van de huid intact.”  

Wat doen collageen en elastine in de huid?
Collageen, een vezelachtige structuur die weefsels sterk en veerkrachtig maakt, is het meest voorkomende eiwit dat in ons lichaam wordt aangetroffen. Elastine is een extracellulair matrixeiwit dat oprolt en terugveert, vergelijkbaar met een veer. Het is verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid en van vele andere organen, waaronder het hart, de longen, de banden en de pezen. 

Wat gebeurt er met ons collageen als we ouder worden?
Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam geleidelijk minder collageen. Dit komt onder meer door de omgeving. Blootstelling aan de omgeving, zoals UV-straling, roken en vervuiling, kunnen uw collageenvezels beschadigen en hun sterkte en dikte verminderen, wat uiteindelijk zal leiden tot fijne lijntjes en rimpels, de kenmerken van een ouder wordende huid. "Hoe meer schade door de zon zich in de loop der jaren ophoopt in onze huid, hoe meer ons collageen en elastine achteruit gaan", zegt Dr. Greenfield.

Kan onze huid meer collageen aanmaken naarmate we ouder worden?
Onze huid heeft het vermogen om nieuw collageen en elastine aan te maken, maar dat vermogen neemt na verloop van tijd ook af. "Het gebruik van producten die het collageen en elastine van de huid aanvullen, zal resulteren in een huid die er jonger en gehydrateerd uitziet, meer flexibiliteit heeft en minder rimpels", zegt Dr. Greenfield.

PROBEER: De Nimni-collectie van producten van HydroPeptide is wetenschappelijk samengesteld om collageen in de huid te activeren, stimuleren en beschermen.


Hoe kun je collageen aanvullen? 
Het belangrijkste onderdeel van het aanvullen van collageen is om je lichaam te voorzien van de nodige hulpmiddelen en ingrediënten om er zelf meer van te maken. Dat betekent een uitgebalanceerd dieet met veel eiwitten en verse groenten en fruit. "Dat zal ervoor zorgen dat je lichaam de nodige bouwstenen heeft om het eiwit te produceren", zegt Dr. Greenfield. "Dit vermogen neemt in de loop van de tijd af, dus zorg ervoor dat je je lichaam er voldoende van laat bouwen als het dit effectief kan doen."

Wat is collageen in huidverzorging?
"Er zijn onderzoeken die suggereren dat je het collageen in je huid ook kunt aanvullen met supplementen en actuele crèmes", zegt Dr. Greenfield. "Topische crèmes hebben minder kans om effectief te zijn vanwege de moeilijkheid om het collageeneiwit door je huid te absorberen naar waar het nodig is."

Gelukkig leidde het begrip dat het collageeneiwit zo groot is tot de ontdekking dat gefragmenteerd collageen, ook wel peptiden genoemd, kan werken om de collageenproductie te stimuleren. Dr. Neal Kitchen merkte op.

Wat doet het ingrediënt collageen in huidverzorging en werkt het?
Wanneer collageen een ingrediënt is in huidverzorging, is het er meestal als aanvulling op het bestaande collageen dat al in de huid aanwezig is. Om dat te laten gebeuren, moet het collageen in het product de eerste laag van de huid doordringen tot in de dermis waar het thuishoort.

"Peptiden zijn een veel effectiever hulpmiddel om deze reactie te beïnvloeden", zei Dr. Neal. Talrijke onderzoeken, zoals deze van Dr. Maibach, MD, hoogleraar dermatologie aan de Universiteit van Californië , hebben geverifieerd dat het gebruik van peptiden kan resulteren in een "verhoogde gladheid van het huidoppervlak en ook een verlichtend effect op de huid", evenals als een "aanzienlijke toename in gladheid [&] hydratatie."

"We hebben nu een bibliotheek van peptiden die kunnen worden gebruikt om verschillende delen van de collageenroute te stimuleren, waaronder collageenstimulatie, bescherming tegen afbraak, bescherming tegen glycatie, enz." volgens Dr. Neal.

Welk daadwerkelijk bewijs is er voor collageen en anti-aging?
De beste manieren om collageen in uw lichaam te beschermen en te stimuleren, is door zonnebrandcrème te dragen en actuele huidverzorgingsproducten te gebruiken die peptiden of retinol bevatten. Studies hebben aangetoond dat retinol de collageenproductie in de huid kan herstellen. Kortom: Een huidverzorgingsproduct met retinol en/of peptiden kan collageen helpen ondersteunen en stimuleren.

Hoe kan ik als 18-jarige mijn collageen aanvullen?

Gelukkig voor jou heb je op je 18e nog genoeg collageen in je huid. Op deze jonge leeftijd zal je lichaam van nature meer van dit jeugdopbouwende eiwit produceren. Pas als je halverwege de twintig bent, begint het collageen in je lichaam af te nemen. "Tot op zekere hoogte is de afbraak van collageen en elastine onomkeerbaar, dus het is belangrijk om gedrag te vermijden dat de afbraak van deze belangrijke eiwitten in onze huid versnelt", zegt Dr. Greenfield. De beste manier om uw collageen te beschermen en aan te vullen, is door de levensstijlkeuzes die u maakt, waarbij het belangrijkste is om uw huid te beschermen tegen UV-straling, die collageen afbreekt.


De huid beschermen tegen collageenverlies!


Oefen deze slimme gewoonten om collageen vast te houden:

Dagelijks gebruik van zonnebrandcrème op alle blootgestelde huid. Zoek een breedspectrum SPF van ten minste 30 en breng deze aan voordat je het huis verlaat. Probeer HydroPeptide Solar Defense .
Draag elk seizoen zonnebrandcrème - de UV-stralen kunnen ook in de winter de huid beschadigen.
Draag breedgerande hoeden in de zon.
Draag zonbeschermende kleding
Zoek schaduw, vooral tijdens de piekuren van de zon van 10.00 tot 15.00 uur
Eet fruit en groente
Gebruik actuele huidverzorgingsproducten waarvan is aangetoond dat ze de collageenproductie ondersteunen en stimuleren


Terug